Rubriky
Uncategorized

MATERIÁL & POMŮCKY

DRÁTY
Základním materiálem, který budeme k práci potřebovat, je samozřejmě drát. Dráty se vyrábí z rozličných surovin, liší se svými vlastnostmi jako například pevností, pružností, barvou, průměrem… Zvolená síla drátu vždy souvisí s účelem, k němuž je použit. Silný drát na kostry a konstrukce, středně silný drát na výplety či oplétání a slabý drát na drobné výrobky anebo jako vázací či spojovací materiál.

Pro výrobu dekorativních předmětů se hojně používají měděné dráty. Měď má typickou načervenalou barvu, je těžká, ale měkká, tudíž se dobře tvaruje.

Dráty vyrobené z mosazi jsou zbarveny do žluta, jsou poměrně tvrdé, a proto se pro běžné zpracování využívá jen v tom nejtenčím provedení.

Včelařský drát vzhledem trochu připomíná stříbrný drát, je cenově dostupný a lze jej poměrně snadno sehnat. Ve srovnání s měděnými dráty je méně ohebný, ale při troše praxe a cviku se s ním dobře pracuje. Díky vyšší pevnosti výrobky dobře drží tvar. Včelařský drát se vyrábí pouze slabší, v síle 0,35 – 0,4 mm.

Ocelové dráty se pro drátování používají jen málo, protože jsou velmi tvrdé a pružné. Výjimkou je zubařský drát, který je mnohem tvrdší než-li drát včelařský, je kvalitní a se stálým leskem. Využívá se zejména pro šperkařskou tvorbu. Je vyroben z ušlechtilé oceli tloušťky od 0,2 mm do 1 mm v provedení měkčím (vhodné pro složité tvarování) anebo tvrdším (na závěsy šperků).


POMŮCKY
Na štípání drátu jsou potřebné ostré štípací kleště boční. Pro tvarování oček a ohýbání drátu jsou vhodné kleště s kulatými čelistmi.

K vyrovnání vytvarovaných koster se hodí kladívko. Ideální volbou je kladívko s plastovými konci, kterým zabráníme snadnému poškození lakovaného drátu. Kovadlinka slouží k naklepávání některých druhů polotovarů. Pomocí naklepání se polotovar vyrovná, snáz se s ním pracuje a výsledný výrobek je vzhledově hezčí. Jako kovadlinu lze použít jakýkoliv kousek kovu s hladkým povrchem, nouzově také tvrdší dřevo.

KORÁLKY
K ozdobení drátovaných výtvorů můžeme použít korálky.

V současné době se na trhu vyskytuje nepřeberné množství různých druhů korálků. Liší se především materiálem, ze kterého jsou vyrobeny dále pak tvarem, velikostí a barvou.

Vhodné jsou například korálky ROKAJL

nebo skleněné tyčky různých barev a délky.

Záleží jen na Vás, které korálky na ozdobení použijete. Fantazii se meze nekladou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *